In het weekend van 15 september 2018 is er in Nederland een festival rondom alternatieven voor finance met allerlei lokale evenementen. Op 15 september 2008 viel Lehman Brothers. Daarna brak de financiële crisis uit. Eerst werden financiële instelling gered door overheden. Vervolgens is er een immense hoeveelheid wetten en regels geïmplementeerd. Fundamentele veranderingen zijn echter uitgebleven. Het design van het financieel-monetair systeem is nog steeds hetzelfde. De complexiteit is enkel toegenomen en publiek en privaat zijn verder verstrengelt geraakt.

Om verandering en veranderaars onder de aandacht te brengen organiseert ONE met diverse andere organisaties op 15, 16 en 17 september 2018 het Alternative Finance Festival (AFF). Op deze dag willen we laten zien wat voor concrete alternatieven er zijn. Doeners en denkers timmeren al een decennialang samen hard aan de weg om een beter financieel-monetair systeem te realiseren. Op deze dag vieren we het bestaan van financiële alternatieven en iedereen die bezig is met financiële verandering, van lokaal geld tot ethisch bankieren, van praktische initiatieven tot voorstellen voor systeemverandering.

Het AFF is een driedaags grassroots festival dat door heel Nederland plaatsvind. Omdat een nieuwe economie wat ons betreft meer gericht is op lokale omstandigheden, behoeftes en dromen, is het niet enkel een centraal georganiseerd festival, maar nodigen we iedereen ook uit lokaal activiteiten te organiseren met een eigen karakter. Daarnaast organiseren we op 16 september een landelijk evenement, om al die verschillende mensen en initiatieven bij elkaar te brengen en ideeën en ervaringen uit te wisselen.

Je leest meer over het festival op de site van het Alternative Finance Festival.