Over ons

Our New Economy (ONE) is een toonaangevend kenniscentrum voor economisch en bedrijfskundig onderwijs, op middelbaar, hbo en academisch niveau. De huidige schoolgaande generatie verdient een goede voorbereiding op de uitdagingen van onze tijd.

ONE kreeg wereldwijde erkenning met de publicatie van Economy Studies: A Guide to Rethinking Economics Education. Als oprichter van het internationale New Economics Education Network en als adviseur van het economiecurriculumcomité van het Internationaal Baccalaureaat blijft de organisatie ook internationaal een prominente rol spelen in de toekomst van het economieonderwijs.

ONE is de officiële adviseur van de nationale vakvernieuwingscommissie voor economie en bedrijfskunde op middelbare scholen, werkt samen met meerdere economische faculteiten in Nederland, is de voornaamste inhoudelijke kennispartner van de Vereniging Hogescholen voor de vernieuwing economische opleidingen, en ondersteunt het traineeship van het Ministerie van Financiën, BOFEB.

Hoe wij werken

ONE richt zich op het hervormen en verrijken van het economie-onderwijs, van voortgezet tot en met wetenschappelijk onderwijs. Jongeren leren kritisch te denken door met een pluriforme blik naar de economie te kijken. Want er bestaan verschillende economische stromingen die elk vanuit een ander perspectief naar de economie kijken. Niet alleen vanuit  de markt, maar ook vanuit de mens of de natuur.

ONE werkt samen met de onderwijsprofessionals in het economieonderwijs. We ondersteunen leerkrachten en docenten met behulp van onze visie op Nieuwe Economie en we helpen ze met inhoudelijke materialen zoals lesbrieven en workshops.

Onze historie

Our New Economy is in 2017 opgericht vanuit het Platform Duurzame en Solidaire Economie (DSE). Platform DSE zet zich in voor een rechtvaardige en dienstbare economie die in balans is met het natuurlijk vermogen van de Aarde. In samenwerking met studenten van Rethinking Economics Nederland werkten we toe naar een een startfinanciering en kon de stichting aan de slag met een focus op het economieonderwijs in Nederland. Dit leverde al snel een waaier aan resultaten, eerst nog breed (zoals het Alternative Finance Festival in Nederland in 2018, de publicaties over de Wellbeing Economy april 2021), maar nu meer gefocust op het economieonderwijs. Hiervoor legden we een belangrijke basis in het najaar van 2021 met de publicatie van het boek Economy Studies (wo) en de serie workshops voor het hbo en de lesbrieven Nieuwe Economie voor het vo. Deze ontwikkelingen zetten we nu voort in een serie projecten gericht op het economie- en bedrijfskundeonderwijs in Nederland en internationaal