17 maart: Over eigendom in een gezonde onderneming

Nieuwe Economie in het hoger onderwijs. In een serie van 8 workshops krijg je als docent of lectoren inspiratie aangereikt voor de Nieuwe Economie in jouw vakgebied.
Er is op dit moment veel gaande in het hoger onderwijs in Nederland. Circulair economy, meervoudige waardecreatie, sustainable finance, new finance, business innovation, purpose economy, … en nog veel meer. Volg de hele serie of precies die workshop die jouw aanspreekt.

De workshop op 17 maart 2021 16:00-17:30

De toepassing van het eigendomsrecht is de belangrijkste sleutel naar gezonde bedrijfsstructuren enerzijds, en een (nieuwe) economie gebaseerd op wederkerigheid, anderzijds. Kate Raworth heeft het óók al gezegd; de rol van eigendom als één van de vijf meest essentiële sleutels richting de Donuteconomie.

Deze workshop reikt ideeën aan om een aantal zeer typische maatschappelijke problemen in geheel nieuw licht te zien en geeft ruimte voor een nieuw handelingsperspectief en materiaal voor studenten.

Jennifer zal, aan de hand van visualisaties in sneltreinvaart alle aspecten van eigendom op hoofdzaken belichten:

  • Korte inleiding over eigendom vanuit historisch perspectief naar de huidige economie
  • De rol van eigendom aan de hand van voorbeelden van bestaande bedrijven in Nederland
  • Een aantal eigendomsmodellen op een rijtje, de verbinding van eigenaarschap met ondernemerschap (van het huidige kapitalistische aandeelhoudermodel, via mede-eigenaarschap naar steward-ownership structuren)
  • Eigendom in relatie tot de andere vier belangrijkste sleutels van de Donuteconomie (purpose, governance, stakeholders, finance)
  • Hoe kunnen de business cases eruitzien als ze steward-owned zouden zijn?

Over Jennifer Benson

Jennifer is oprichter van The New Business as Usual. Zij is ondernemer, spreker en inspirator en ze ondersteunt ondernemers in het ontwikkelen van gezonde bedrijfsstructuren.

Download impressie van de presentatie van Jennifer:

Inspiratie voor docenten en lectoren

We gaan jou inspireren met een serie toegankelijk (online) en interactieve workshops. Er is gelegenheid tot netwerken en je krijgt de meest recente inzichten van front-runners. Een heleboel gratis inspiratie voor jouw onderwijsprogramma.