Op 9 juni 2021 bood een brede coalitie van werkgevers, klimaatorganisaties, vakbond en jongerenorganisaties de Eerlijke Klimaatagenda aan bij de formateur en de politieke partijen. De publicatie was het initiatief van Milieudefensie. Het secretariaat was in handen van Rens van Tilburg en Hendrik Noten (beiden Sustainable Finance Lab) en Sam de Muijnck (hoofdeconoom bij ONE).

Met de Eerlijke Klimaatagenda kan Nederland tegelijk met het coronaherstel de klimaatcrisis aanpakken en ongelijkheid tegengaan. Het plan levert nieuwe banen op, nieuwe natuurgebieden en heel veel geïsoleerde woningen.

Dit levert de Eerlijke Klimaatagenda op:

  • 129.000 arbeidsjaren aan nieuwe banen
  • 60.000  omgeschoolde mensen
  • 400.000 geïsoleerde woningen voor lagere inkomens
  • 82.000 hectare nieuwe natuur
  • 1.000 hubs voor elektrisch deelvervoer voor lager inkomen.
  • 203.000 extra gezonde levensjaren
  • Meer openbaar vervoer op het platteland

Download het rapport


Coalitie

De meeschrijvende organisaties zijn Milieudefensie, FNV, Techniek Nederland, NVDE, MVO Nederland, Jonge Klimaatbeweging, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en het Sustainable Finance Lab.