Een onderzoeksproject naar bestaanszekerheid in Nederland levert ook lesmateriaal voor het economieonderwijs.
Ondanks de welvaart kampt Nederland met aanzienlijke economische onzekerheid en sociale uitsluiting, waarbij 16,5% van de bevolking risico loopt. Sinds de aanloop naar de verkiezingen van 2022 heeft het begrip ‘bestaanszekerheid’ op veel belangstelling mogen rekenen. Maar welke problemen dienen er te worden opgelost? En waar – en hoe – moet in Nederland het beleid daarvoor veranderen?
De Nederlandse hub van de Wellbeing Economy Alliance (WEAll) wil deze problemen agenderen en welzijnsbeleid op lokaal niveau bevorderen. Our New Economy voert dit project uit onder de vlag van WEAll. Het middel hiervoor is een expert-workshop met overheidsvertegenwoordigers, de academische wereld en vertegenwoordigers van kwetsbare groepen samenbrengt. We gaan de oorzaken en oplossingen voor economische onzekerheid onderzoeken, met een focus op (aanbevelingen voor) beleid. Het doel van de workshop is om gezamenlijk kennis te ontwikkelen en praktische inzichten te verwerven voor een Welzijnseconomie. Het uitgangspunt hiervoor is de Wellbeing Economy Policy Design Guide van WEAll.
De resultaten gaan we internationaal delen, maar ook specifiek met jongeren door middel van een lespakket. We leveren een rapport met aanbevelingen, een presentatie aan het internationale WEAll netwerk en in het eerste kwartaal van 2025 leveren we een lesbrief voor het Nederlandse onderwijs dat we zullen verspreiden via economieles.nu. Via deze producten kunnen we aanbevelingen uit de workshop verspreiden. Dit initiatief beoogt ervoor te zorgen dat kwetsbare bevolkingsgroepen ondersteund worden in economische transities, wat bijdraagt aan een meer inclusieve en duurzame economie.
Het projectteam bestaat uit Amber Agyemang, Ivan Valencia Saez en Maarten Nijman.